Moderní kuchyň je kuchyň praktická

V kuchyni je velmi důležitá ergonomie. Jsou praktická tři hlavní centra v kuchyni, které na sebe logicky navazují, aby se kuchařka či kuchař zbytečně nenaběhali.

  1. příprava – potravinová skříň, lednice, samostatná spíž
  2. vaření – dostatečná pracovní plocha, varná deska, trouba
  3. mytí – dřez, myčka

Doporučuje se uspořádat tato centra do trojúhelníku.

Práci v kuchyni usnadní některé rady z praxe:

  • Umístění varné desky níž než pracovní (lépe se obsluhuje).
  • Prostor po stranách varné desky nebo dřezu (odkládání nádobí.)
  • Výšku pracovní desky přizpůsobit postavě majitele.
  • Ve spodních skřínkách používat plno výsuvy.
  • U horních skřínek vybírat výklopy.
  • Pečící deska do výšky pracovní desky.
  • Mikrovlnná trouba neumístěna příliš vysoko, pořízení multifunkčního přístroje.
  • Ukládání potravin ve vestavných systémech. (drátěné police a koše).
  • Využití koutů (otočné karusely).
  • Dostatek elektrických zásuvek (vysunovací zásuvky).
  • Omezení hlučnosti manipulace s nábytkem (tichý dojezd).
  • Ukládání malých spotřebičů do skřínky s roletkou.
  • Dostatečné osvětlení pracovní plochy (LED světla, světelné lišty).
  • Zacházení s odpady (třídění).

Zdroj: http://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/moderni-kuchyn-je-zejmena-ta-prakticka-souhlasite